31.12.2014

Retinoidlerin Gebelikte Yanlışlıkla Kullanımları

Retinoidlerin Gebelikte Yanlışlıkla Kullanımları


İsoretinoine A vitamini derivesi olup kadınlarda sivilcelerin ve bazı dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Normalde gebe kalmadan en az bir ay evvel ilacın kesilmesi gerekir. İlaç kullanımı sırasında dermatologlar kadınlara gebe kalmamalrı yönünde uyarılarda bulunuyor olsalarda bu kadınlarda istenmeden gebelikler oluşabilmektedir. Bu nedenle bu ilacı kullanan kadınlar aynı zamanda jinekologlarına yönlendirilmelidirler ve uygun doğum kontrol yöntemi kullanmalıdırlar. 

İsoretinoine hemen gebelik sonrası veya ilk üçayda maruziyet sonucunda %23-28 oranında anomali izlenir. Nöral krestten hücre migrasyonunu önleyip fetal isoretinoin sendromuna yol açar. Fetusta Hidrosefali, arka fossa anomalileri gibi santral sinir sistemi anomalileri, mikroftalmi, mikroti, anoti, aşağı yerleşimli kulak, mikrognati, mikrosefali, yarık damak, hipertelorizm gibi kranyofasiyal anomaliler, TGA, Fallot, VSD, ASD gibi kardiyak anomaliler, spina bifida ve ekstremite redüksiyonuna neden olabilir.

Bu nedenle yanlışlıkla gebeliğinin ilk günlerinde veya ilk üçayda bu ilacı kullanan gebelerin bir perinatolog  tarafından anatomi ve gelişim açısından değerlendirilmeleri gereklidir. Bu ilaca maruziyet durumunda sonografik değerlendirmede herhangi bir problem saptanmadığında gebelik terminasyonu açısından  gereklilik yoktur.