30.12.2014

Gebelik Yaşının Belirlenmesi

Gebelik Yaşının Belirlenmesi


Gebelik yaşının belirlenmesi fetusun gelişimi ve doğumun zamanı ile ilgili fikirler verir.  Genellikle gebelik yaşı belirlemesi son adet tarihine (SAT) göre yapılırken gebelerin önemli bir kısmı SAT bilmez veya SAT den emin değildirler.

Rutin gebelik takiplerinde 10 ile 13+6 gebelik haftaları arasında gebelik yaşını ve çoğul gebelikleri belirlemek ve ayrıca kombine test ile birlikte erken anatomik değerlendirme için sonografi önerilmelidir. Böylece gebelik haftası ile ilgili şüpheler ortadan kalkar ve ileri gebelik haftalarında miyad aşımı neden ile gereksiz indüksiyon yapma olasılığı azalır. Gebelik haftasını belirlemek için bahsedilen gebelik haftalarında baş-popo mesafesi (BPM) kullanılır. Eğer BPM 84 mm üzerinde ise gebelik haftası belirlenmesi için baş çevresi (BÇ) kullanılır.  Bir başka deyişle 14 hafta altında BPM 14 hafta üzerinde BÇ kullanılmalıdır.

Peki hangi haftalarda yapılan BPM ölçümü gebelik yaşını belirlemede daha uygundur?

İlk trimesterde baş-popo mesafesi ölçümlerinden gebelik yaşını belirlemede en uygunu 6-10 hafta arasında yapılan BPM ölçümleridir. Ancak yedi hafta öncesinde baş popo mesafesi ayırt edilemez embriyo bir uçtan diğer uca ölçülür. Yedi hafta sonrasında ise sajital planda yolk sakın ölçüme dahil edilmediğinden emin olunarak baş-popo mesafesi ölçülebilir. Bu nedenle gebelik yaşını belirlemede kullanılacak BPM için en uygunu 8-10 gebelik haftaları arasında yapılan ölçümlerdir. Eğer bu gebelik haftaları arasında ölçüm yapılamadıysa veya antenatal takip yönergesi gereği gebeye ilk sonografi 10 ile 13+6 gebelik haftaları arasında yapılabildiyse bu ölçüm kullanılabilinir. Ancak bu dönemdeki BPM ölçümlerini yaparken fetusun vücudunun fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri akılda bulundurularak standart bir ölçüm yapılmalıdır ki bu ölçüme göre ileride gebelik haftası konfirmasyonu yapılabilsin. Eğer standart ölçüm yapılmaz ise bu konularda hataya neden olunabilir. 10 ile 13+6 gebelik haftaları arasında BPM ölçüm standardizasyonu ayrı bir post konusu olacaktır.

İkiz gebeliklerde ne yapmalıyız?

Yukarıdaki kurallar ikiz gebelikler için de geçerlidir. Ancak gebelik yaşını belirlemede BPM uzun olan ikizin ölçümleri kullanılmalıdır.