7.12.2014

Amniyosentez ve benzeri girişimleri kimler uygulamalı? Kime bu girişimleri yaptırmalısınız?

Amniyosentez ve benzeri girişimleri kimler uygulamalı? Kime bu girişimleri yaptırmalısınız?


Amniyosentez ve benzeri girişimlerin bilinen gebelik kayıp oranları mevcuttur. Bu oranlar deneyimli ellerde elbetteki daha düşüktür. Ancak deneyimli el nedir?

Bu konudaki temel çalışma yine Tabor ve çalışma arkadaşlarından gelmiş durumda. Tabor  amniyosentez ve koryon villüs biyopsisi için  yılda her biri için 136 dan fazla girişim yapan kliniklerin gebelik kayıp oranlarının daha az girişim yapan kliniklerden daha düşük olduğunu bildirmiştir. Ayrıca özellikle klinik eğer bu konuda yeni uzman yetiştiriyorsa bu sayının 150 olmasının dahi yeterli olmayacağını ve  bu sayı ile gebelik kayıp oranlarının azalmasının beklenmediğini bildirmiştir.

Özellikle girişimsel olmayan tarama yöntemlerinin ön plana çıkıp sıklıkla kullanılması nedeniyle kliniklerin girişim sayıları giderek azalmaktadır. Bu kliniklerdeki çalışanlar yeterince eğitim alabilecekleri girişim sayılarına bu nedenle ulaşamamaktadırlar. Ayrıca bu kliniklerin bazılarına gerekenden fazla yandal uzmanı alınması zaten az olan girişim sayılarının daha fazla yandal uzmanınca paylaşılmasına neden olmaktadır.

O zaman doktora sorulacak ilk soru "hangi klinikte çalışmaktasınız" olmalı. Ayrıca kliniğinizde yeni eğitime başlayan yandal uzmanı varmı ve varsa kaç tane diye sorulmalı ve hemen bu soruların peşinden klinikte bu invaziv girişimlerin yıllık sayısı sorgulanmalı.

RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) ise koryon villüs biyopsisi ve amniyosentez işlemlerinin her biri için minimum yılda 30 işlem yapılması gerektiğini öneriyor. Dolayısıyla doktorunuza sormanız gereken son soru "yılda ne kadar işlem yapmaktasınız" olmalı. Bunu kontrol edip etmeme gereksinimi doktorunuzun bu konuda tanınma durumuyla ilgili olmalıdır. Yanlış olmasına rağmen bu konuda hastalar doktor doktor gezmeyi sever.

Bu sorulardan tatmin olduysanız riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışarak işlem için kararınıza ulaşabilirsiniz.