20.12.2014

Karaciğerde Ekojenik Yapılar İzlenmesi

 Karaciğerde Ekojenik Yapılar İzlenmesi

Karaciğerde kalsifikasyonla seyreden ekojenite artışları


Öncelikle bu ekojenitelerin safra kanalları ve damarlar gibi parankimdeki diğer anatomik yapıları yansıtmadığından emin olunmalıdır. Bunun için probu çeşitli açılarda çevirerek ekojenitenin kanalımsı bir yapı duvarı boyunca olmadığını göstermek gerekir.

Sonrasında ekojenitelerin parankim içinde mi yoksa yüzeyde mi olduğunun belirlenmesi gerekir. Yüzeydeki ekojeniteler genellikle mekonyum peritoniti ile ilişkilidirler. Bu durumda batın içinde başka yerlerde de ekojeniteler veya psödokistler izlenebilir. Hatta erkek fetusların skrotumlarında da bu tip kalsifikasyonlar izlenebilir. Bu nedenle skrotumlar mutlaka değerlendirilmelidir. Ayrıca karaciğer alt yüzey ekojeniteleri saptanması durumunda safra kesesi taşları da akla getirilmeli ve safra kesesi bu açıdan değerlendirilmelidir. Benzer şekilde izole subkapsüler ekojenite artışları periferde izlenirler ve damar içi emboli nedeni ile oluşurlar.

Fetusun karaciğerinde parankim içinde kalsifiye odak veya odakların izlenmesi durumunda diğer anomaliler açısından ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır. 

İntrahepatik ekojenitelerin izole olduğu kararına varılırsa prognozun genelde iyi olacağı düşünülmeli ve rutin takiplere alınmalıdır. Ancak TORCH grubu enfeksiyonlar, varisella ve parvovirüs B19 için maternal serolojik testlerin yapılması ve bu enfeksiyonların dışlanması hem aileyi hem de doktoru rahatlatacaktır.  Ayrıca karyotip analizi ve kistik fibrozis için mutasyon analizi gibi testler de(veya anne ve baba adaylarının kistik fibrozis açısından değerlendirilmeleri) riskleri minimalize etmek amacı ile uygulanabilir. İnvaziv testlerin uygulanması durumunda ise CMV, Tokso ve Parvovirüs B19 için PCR analizi de uygulanabileceği konusunda aile bilgilendirilmelidir.

Bu bulgunun izole olmaması durumunda ise mutlaka karyotip analizi uygulanmalıdır. Ensık eşlik edebilecek bulgu asit varlığıdır. Asit saptanması durumda yukarıda bahsedilen tetkiklere ek olarak asit için değerlendirme yapılmalı ve tetkikler ayarlanmalıdır. Asit, ventrikülomegali, intrakranyal kalsifikasyonlar saptanması durumunda enfeksiyonlar akla getirilmelidir. Ekojenitelerle birlikte karaciğerde kitle saptandıysa hepatoblastom veya metastatik nöroblastom düşünülmelidir.

Karaciğerde kalsifikasyonla birlikte olmayan ekojenite artışları


Hemanjiyom, mezenkimal hamartom, adenom ve fokal nodüler hiperplazi. Ayrıca kalsifikayonun olmadığı hepatoblastom veya metastatik nöroblastomda bu gruba alınabilir. Hemanjiyom, hemanjiyoendotelyom gibi vasküler lezyonlarda ekojenik izlenebilir.