27.12.2014

Karın Çevresi Ölçerken Anomali Tanısı Koyabilirsiniz: Persistan Sağ Umblikal Ven Arayarak

Karın Çevresi Ölçerken Anomali Tanısı Koyabilirsiniz: Persistan Sağ Umblikal Ven Arayarak


Normalda embriyonik süreçte sağ umblikal ven oklüze olur ve sol umblikal ven devamlılık gösterirken durumun tersinin oluşmasına persistan sağ umblikal ven (PSUV) adı koyulur. %0,1-0,2 sıklıkla izlenir ve intrahepatik ve ekstrahepatik tipleri olabilir.

Normalde karın çevresini ölçtüğümüz planda mide cebini izleriz. Böbrekleri kalbi görmemeliyiz ve sürrenaller izlenebilir. Umblikal kordun batına girişi izlenmemeli. Mide cebi ile birlikte umblikal venin midenin karşı tarafına doğru dönüşünü ve sol portal venle birleşimini belirleriz. PSUV mevcudiyetinde ise umblikal vensola mideye doğru döner ve sağ portal ven ile birleşir. Ayrıca safra kesesi normalde umblikal venin sağında izlenmesi gerekirken umblikal venin solunda mide ve umblikal ven arasında izlenir. Genelde portal sisteme dökülürken nadiren özellikle ekstrahepatik tiplerde portal sistem bypass edilip kalbe veya vena kava inferiyorla birleşebilir.

PSUV lu fetusların %25 inde ek anomaliler saptanabilir. Bu özellikle ekstrahepatik tipte olanlarda olur. Eşlik edecek anomaliler içinde en önemlileri kardiyak, gastrointestinal ve üriner sisteme ait anomaliler sayılabilir. Ayrıca tek umblikal arter sıklığıda artar. 

Özetle PSUV tanısı koyulunca kardiyovasküler, gastrointestinal ve üriner sistemin detaylı değerlendirilmesi yapılmalı veya bu değerlendirme için perinatoloğa yönlendirme gereklidir. Her fetus PSUV açısından değerlendirilmelidir. Bunun için ayrıca fazla çaba gerekmez. Sadece karın çevresi ölçülürken PSUV açısından yukarıdaki değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca bu sayede situs, safra kesesi ve mide cebi ile ilgili de fikir edinilmiş olunur.