23.01.2015

Orta Serebral Arter (MCA) Doppler i Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları Nedir?

Teknik:
Talamusları ve sfenoid kemiğin kanatlarını içeren aksiyal bir kesit alınır ve görüntü baş ekranı kapsayacak şekilde büyütülür.
Renkli Doppler açılır ve tam merkeze odaklanır ve Willis poligonu ve orta serebral arterim (MCA) proksimal kısmı görüntülenir.
Pulse Doppler açılır ve kürsör MCA nın  internal karotis arterden kaynaklandığı yerin yakınında 1/3 proksimal kısmına  yerleştirilir. Damarın kaynaklandığı yerden uzaklaştıkça sistolik akım hızı azalmakta bu nedenle proksimale yerleştirilmektedir.
Ultrason dalgaları ile damar arasındaki açı mümkün olduğunca 0 dereceye yakın olmalıdır.
Fetusun başına gereksiz bası uygulamaktan kaçınılmalıdır.
Üçden fazla regüler dalga formu elde edilince dalga formunun en yüksek noktası cm/s olarak "peak" sistolik hızı gösterir.
Ölçümler elle veya otomatik olarak cihaza yaptırılır.
Nomogramların kullanıldığı çalışmanın materyal metoduna göre ölçümler yapılarak görüntülerle birlikte kaydedilmelidir.

Kullanım alanları:
1. İntrauterin gelişme kısıtlılığının tanısının konfirmasyonu aşamasında: Bozulmuş plasental perfüzyon nedeni ile hipoksemik fetuslarda umblikal arter PI aratar, MCA PI düşer. PIua/PImca oranına serebroplasental oran denilir. Sonuçta bu oranın çok artması perinatal mortalite ve morbidite yüksekliğine işaret edebilir ve bu oran bu açıdan sadece umblikal arter PI kullanılmasından daha prediktiftir. Anack 34 . gebelik haftasından sonra prediktif değeri düşer, bu haftadan sonra  İnen aorta PI ile MCA PI arasındaki oran fetusun sonucunu öngörme açısından daha kullanışlı olabilir.
2. İntrauterin gelişme kısıtlılığı vakalarının yönetiminde: Bu vakalarda oluşmuş mevcut beyin koruyucu etkinin (BSE) ortadan kalkması durumun daha da ağırlaştığı sonucuna varılır.
3. Fetusun anemik olup olmadığı MCA PSV MoM değeri ile takip edilebilir. Bu İzoimmünizasyon ve Parvovirüs enfeksiyonları gibi anemi ile birlikte olabilecek durumlarda kullanılabilir.
4. 32-34. gebelik haftasının üzerinde umblikal arter Doppler analizi normal saptanan ancak gelişme kısıtlılığı olan fetus mevcudiyetinde MCA PI 5. persantil altında ise doğum planlanabilir.