30.12.2014

Doğumun Hangi Şartlarda Yapılacağının Planlanması

Doğumun Hangi Şartlarda Yapılacağının Planlanması

 Doğumun genelde anne ve bebeğinin güven içinde  olabileceği bir yerde yapılması uygun olur.

Doğumun gerçekleşeceği yerin hangi şartları taşıması gerektiği konusunda yeterli kanıt oluşmamıştır. Ancak evde veya ebe katılımı ile gerçekleştirilen doğumlarda vajinal doğum sıklığı daha fazla ve müdahale olasılığı daha az olarak belirlenmiştir. Doğum yapılan yer gözününe alındığında anne ve bebeği için hangi doğum şartlarının daha güvenilir olduğuna dair veri birikimi oluşmamıştır.

Obstetri üniteleri obstetrisyen, anestezist, yenidoğan ve diğer dal uzmanlarının hazır bulunduğu merkezlerdir. Evde veya ebe katılımı ile doğum planlayan gebe travayda oluşabilecek sıkıntılar nedeni ile bu tür ünite veya servislere sevk edilebileceği ve bu sevkin belli bir süre alabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Evde veya ebe denetiminde yapılan doğum sırasında ciddi sorunlar geliştiğinde anne ve bebek açısından sonuçların obstetri ünitelerinde bu tür sorunlarla karşılaşılması durumuna göre daha olumsuz olabileceği açıklanmalıdır. Eğer gebenin bir medikal problemi varsa veya önceki doğumu komplike hal almış ise bu durumda özellikle obstetri ünitelerinde doğum yapması önerilmelidir

Farklı şartlarda doğum hizmeti sunulan yerler açısından sonuçları karşılaştırmak adına ulusal takip şemaları oluşturulmalıdır. Term fetuslarda intrauterin olaylarla ilişkili ölümlerin ana nedenini belirlemeyi amaçlayan ulusal takip ve kayıt sistemleri oluşturulmalıdır.

Yenidoğan ensefalopatisinin tanımlanması açısından hem fikir olunmalı ve bu açıdan ulusal kayıt tutulmalıdır. Bu kayıt sistemi ile ayrıca çeşitli doğum hizmeti veren alanlar arasındaki sevk işlemleri de kayıt edilmelidir. Bu sistemler bizim ülkemizde henüz kurulmamıştır. Ancak gereklidir.

Kabaca kardiyovasküler, respiratuvar, hematolojik, immün, enfeksiyon, endokrin, renal, nörolojik, gastrointestinal ve psikolojik sorunları olan gebeler obstetri ünitelerinde doğurmalıdır. Benzer şekilde önceki doğumu komplike olmuş veya şimdiki gebeliğinde anne veya fetus ve eklerine ait sorunlar ortaya çıkmış veya önceki jinekolojik hikayesinde myomektomi veya histerotomi gibi durumlar mevcut ise bu durumda obstetri ünitelerinde doğum önerilmelidir.