25.12.2014

Fetusun Kafasında Saptanması Olası Tumör Benzeri Kitleler ve Ayırıcı Tanıları

Fetusun Kafasında Saptanması Olası Tumör Benzeri Kitleler ve Ayırıcı Tanıları (Skalp Kitleleri


Bu kitlelerin en sık izlenenlerinin listesi aşağıdadır.

  • Atretik sefalosel
  • Sefalosel
  • Epidermal skalp kistleri Dermoid epidermoid kist
    • Dermoid epidermoid kistlerin özel orta hat tipleri
  • Vasküler malformasyonlar
  • Sinüs perikrani
  • Konjenital skalp ve kalvaryum defektleri (Parietal foramina)
  • Hemanjiyom


Epidermal Kistler: Dermoid ve epidermoid kist şeklinde olabilirler ve skalp lezyonlarının %23 ünü oluştururlar ve kızlarda daha sık izlenirler. Kistik heterojen kitle şeklinde izlenirler. Bunlarda kalvaryumda defekt yoktur.

Atretik sefalosel: skalp altında izlenen dura, fibröz doku ve displastik beyin dokuları içeren küçük kitlelerdir. Bunlarda kalvaryumda defekt çok küçüktür veya gösterilemez ve kitle içeriğinin intrakranyal yapılarla ilişkisi gösterilemez.

Sefalosel: çoğu cilt ile örtülüdür. Kalvaryumda defekt vardır ve protrude olan kitle ile intrakranyal yapılar arasındaki ilişki kuraldır.

Pariyetal foramina: İzole veya sendromik olabilir ve otozomal dominant kalıtılabilir. Pariyetal kemiğin gecikmiş veya inkomplet ossifikasyonu sonucu oluşur. Bilateral izlenebilir. Kortikal ve intrakranyal venöz anomalilerin eşlik etme olasılığı nedeni ile MRI istenebilir. Kalvaryumda defekt izlenir. Ancak kitle içeriği ile beyin dokuları ilişkisizdir.

Sinüs perikrani: Ekstrakranyal ve intrakranyal venöz damarlar arasında kalvaryum defekti aracılığı ile ilişkinin bulunduğu düzensiz şekil ve konturlu, lobule anekoik görünümlü kitle olarak izlenir. Kalvaryum defekti ve intrakranyal yapılarla ilişki vardır.

Skalp hemanjiyomu: Sonografik olarak homojen ekojenik solid yapı görünümünden kalınlaşmış duvarlı kistik görünüme kadar değişen bir yelpazede tanı alabilir. AV şant ve içerdiği damar tipine bağlı olarak içinde Doppler ile farklı tiplerde akım izlenebilir. Hızlı regrese olan veya regrese olmayan tipleri vardır ve bu tipleri prenatal sonografi ile birbirinden ayırt etmeye yarayacak öngörü yöntemi yoktur. Klavrayumda defekt yoktur ve intrakranyal yapılarla kitle ilişkisizdir.