6.12.2014

Çoğul Gebeliklerde Antenatal Bakım Nasıl ve Ne Sıklıkla Verilir?

Çoğul Gebeliklerde Antenatal Bakım Nasıl ve Ne Sıklıkla Verilir?


İkiz ve üçüz gebeliklerde
  • Annenin anksiyetesini azaltmak için tarama ve tanı testlerinin amaçları ve muhtemel sonuçları hassas bir şekilde açıklanmalıdır.
  • Tekil gebeliklerde olduğu gibi diyet, yaşam stili ve beslenme açısından rutin antenatal bakım bilgilendirmeleri ve önerileri yapılmalıdır.
  • Tekil gebeliklere oranla daha fazla anemi riski olduğu bilinmeli ve bu yönde tedbirler alınmalıdır.
    • Bu gebelere ilk trimesterde (ilk üçayda) tamkan sayımı yapılmalı ve demir desteğine erken başlanmalıdır. Bazı yönergeler tamkan sayımlarının kontrolü ile anemi saptandığında tedaviyi öneriyorken bizim ülkemizde desteğe erken gebelik haftalarında rutin olarak başlanmalıdır.

Çoğul gebeliklerin gebelikle ilgili bakımlarını kimler üstlenmelidir?
Herşeyden önce takım çalışması gereklidir. Multidisipliner bir ekip ile yaklaşım gerekir. Bu ekibin merkezinde ülkemiz şartlarında obstetrisyenler bulunmalıdır. Gereğinde perinatoloji uzmanlarına, fizyoterapistlere, diyetisyenlere ve emzirme uzmanlarına ihtiyaç duyulabilir ve bu kişilere gebeleri refere etmek gerekebilir. Ancak bu referans rutin değil her gebenin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Bu koordinasyon ile hastaneye başvuru sayıları azalır ve sunulan bakımın devamlılığı amaçlanır. 

Obstetrisyen çoğul gebe bir kadını gördüğü ilk vizitte şu konular hakkında gebeye açıklayıcı bilgiler sunmalı ve önerilerde bulunmalıdır.
  • Antenatal ve postnatal dönemde zihin sağlığı ve iyilik (Ruh sağlığının korunması ve devamlılığı)
  • Antenatal beslenme
  • Preterm travay ve doğumun risk faktörleri, semptomları ve bulguları hakkında gebeler bilgilendirilmeli ve risk oluşması durumunda akciğer matürasyonu için kortikosteroid kullanım gereksinimi açısından haberdar olmalıdır.
  • Muhtemel doğum zamanlaması ve doğum şekli açısından ön bilgi verilmelidir
  • Ebeveynlik ve emzirme zorlukları ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.
Antenatal bakım sıklığı ve haftaları ne olmalıdır?
Komplike olmamış (sorunsuz) monokoryonik diamniyotik ikiz gebeliklerde en az 9 antenatal vizit önerilmelidir. Bunlardan en az ikisinde ayrıca perinatoloji uzmanına refere etmek uygun olur. İlk planlı vizit 11+0 ile 13+6. gebelik haftaları arasında ayarlanmalı, sonra sırası ile 16, 18, 20, 22, 24, 28, 32 ve 34. gebelik haftalarında değerlendirme yapılmalıdır.

Komplike olmamış (sorunsuz) dikoryonik diamniyotik ikiz gebeliklerde en az 8 antenatal vizit önerilmelidir. Bunlardan en az ikisinde ayrıca perinatoloji uzmanına refere etmek uygun olur. İlk planlı vizit 11+0 ile 13+6. gebelik haftaları arasında ayarlanmalı, sonra sırası ile 20, 24, 28, 32 ve 36. gebelik haftalarında değerlendirme yapılmalıdır. 

Komplike olmamış (sorunsuz) monokoryonik triamniyotik veya dikoryonik triamniyotik üçüz gebeliklerde en az 11 antenatal vizit önerilmelidir. Bunlardan en az ikisinde ayrıca perinatoloji uzmanına refere etmek uygun olur. İlk planlı vizit 11+0 ile 13+6. gebelik haftaları arasında ayarlanmalı, sonra sırası ile 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32 ve 34. gebelik haftalarında değerlendirme yapılmalıdır. 

Komplike olmamış (sorunsuz) trikoryonik triamniyotik üçüz gebeliklerde en az 7 antenatal vizit önerilmelidir. Bunlardan en az ikisinde ayrıca perinatoloji uzmanına refere etmek uygun olur. İlk planlı vizit 11+0 ile 13+6. gebelik haftaları arasında ayarlanmalı, sonra sırası ile 20, 24, 28, 32 ve 34. gebelik haftalarında değerlendirme yapılmalıdır.

Monoamniyotik ikiz ve üçüz gebeliklerde ise kişiye özgü bakım perinatologlar tarafından sunulmalıdır.