14.12.2014

Antenatal Bakımın Özellikleri

Antenatal Bakımın Özellikleri


Antenatal bakımı kim vermelidir sorusu hala cevap bulmamıştır. Ülkemizde ebeler, aile hekimleri, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bu bakımı verebilecek kişiler olabilirler. Komplike olmamış bir gebenin bakımının tamamen obstetrisyen  tarafından yapılması şeklinde bakım ile sadece komplike olduğunda obstetrisyene gebenin yönlendirilmesi şeklindeki bakım arasında gebelik sonuçları açısından fark saptanmadığından rutin obstetrisyen takibine gerek yoktur.

Antenatal bakım gebeyi rahat hissettirecek şekilde bir ekip tarafından verilmelidir. Antenatal periyot süresince de bu bakımın devamlılığı sağlanmalıdır. Problem geliştiğinde özel ekipler tarafından ek bakım gerekecek gebelerin yönetilip tedavi edilebilecekleri  referans sistemleri geliştirilmelidir.

Antenatal bakım hizmetleri her gebe tarafından ulaşılabiliyor olmalı ve her gebenin ve yerel topluluğun ihtiyaçlarını karşılıyor olmalıdır.  Antenatal bakımın verildiği ortam aile içi şiddet, seksüel istismar, psikiyatrik sorunlar ve madde bağımlılığı gibi hassas konuları tartışabileceği rahatlığı sunacak şekilde olmalıdır.

Antenatal bakım verirken gebeye ait veriler düzenli ve standart bir şekilde kayıt altına alınmalıdır. Ayrıca bu veriler kadının yanında taşıyabileceği şekilde kayıt altına alınmalıdır. Standart hale getirilmiş ve kararlaştırılmış  kayıt edilecek minumum veriler ulusal olarak belirlenmeli ve kullanılmalıdır. Böylece gebelere verilen hizmet konusunda kanıta dayalı veri birikimi gerçekleşecektir.

Antenatal bakım sıklığı komplike olmayan nullipar gebeler için on antenatal vizit olarak planlanmalıdır. Benzer durumdaki multipar kadınlar için ise yedi antenatal vizit planlanmalıdır. Gebeliğin erken döneminde tüm gebeler muhtemel antenatal vizit sayısı ve bunların zamanlaması ile birlikte diğer bakım seçeneklerini de içeren bir bilgilerdirne almalıdır ve gebelere bu takip şemasını doktorları ile tartışma fırsatı verilmelidir. Her antenal vizitte yapılandırılmış ve odaklanmış içerik olmalıdır. Detaylı değerlendirme ve tartışma için ilk antenatal vizitler daha uzun tutulmalıdır. Bu vizitlerde ayrıca rutin test ve araştırmalar da yapılmalıdır.