30.12.2014

Sık İzlenen Gebelik Sorunları ve Yönetimleri

 Sık İzlenen Gebelik Sorunları ve Yönetimleri


Gebeliğin Erken Döneminde Bulantı ve Kusmalar
Genelde 16-20 hafta arasında kaybolacağı ve gebelik sonuçlarını kötü etkilemediği konusunda gebeler bilgilendirilmelidirler. Tedavi gerektiğinde şunlar semptomları azaltmada etkin olabilirler.

Farmakolojik olmayan yöntemler
  • Zencefil
  • P6 bilek acupressure
Farmakolojik yöntemler
  • Antihistaminikler
Bulantı ve kusma şikayeti olan her gebe kendi kendine yapabilecekleri, farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirilmelidir.

Gebelerde Reflü
Bu şikayet ile başvuran gebelere yaşam stili ve diyet değişiklikleri tavsiye edilmelidir. Bu tür önlemlere rağmen şikayetleri gerilemeyen gebelere antiasid tedavisi planlanabiIir.

Gebelikte Kabızlık
Bu şikayet ile başvuran gebelere özellikle kepekli ve buğday lifi içeren gıdalarla beslenecek tarzda diyet değişiklikleri önerilmelidir.

Gebelikte Hemoroidler
Hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliği kanıtlanamamış olması nedeniyle gebelikte önerilmesi gereken diyet değişiklikleridir. Eğer klinik semptomlar çok ağır seyreder ise standart hemoroid ilaçları krem şeklinde önerilebilir.

Gebelikte Varisler
Gebelikte sık görülen problemlerden biridir. Genelde sorun yaratmaz. Varis çorapları semptomlarda gerileme sağlayabilir ancak varislerin ortaya çıkmasını önlemez.

Gebelikte Vajinal Akıntı
Gebelere vajinal akıntının artışının gebeliğin fizyolojik değişikliklerinden biri olduğu anlatılmalıdır. Kaşıntı, ağrı, aşırı koku ve idrar kaçırma şikayetleri de eşlik ederse enfeksiyon nedenli olduğu düşünülebilinir. Bu durumda araştırma yapılmalıdır. Bir haftalık topikal imidazol vajinal akıntısı olan gebe kadınlar için etkin tedavi yöntemidir. Vaginal kandidiyazisin oral tedavisinin etkisi ve fetus için güvenilirliği kesin değildir. Bu nedenle gebelikte mümkünse oral kullanılmamalıdır.

Gebelikte Bel Ağrıları
Su içinde egzersiz, masaj tedavisi ve kişisel veya grup halinde uygulanan sırt bakım eğitim sınıflarına katılmanın bu sorunla başetme acısından yardımcı olabileceği gebelere açıklanmalıdır.