17.12.2014

Gebelikte Yaşam Şekli ile İlgili Öneriler

Gebelikte Yaşam Şekli ile İlgili Öneriler

Gebelikte Çalışma
Gebe kadınlar annelik hakları ve bunun faydaları hakkında bilgilendirilmelidir. Çoğu gebe gebeliğinde çalışmaya devam etmenin olumsuz etkisinin olmadığı konusunda ikna edilebilir.  Ayrıca çalışma sağlığı ve zararlı maddelere maruziyet ve bunların olası riskleri açısından gebeler bilgilendirilmelidir.

Gebelikte Besin Desteği
Gebeler ve gebe kalmak isteyen kadınlar için gebelik öncesinde ve gebeligin ilk 12 haftası boyunca nöral tüp defeklerini (Spina bifida ve anensefali gibi) önlemek amacı ile günde 400 mcg folik asit kullanımı önerilmelidir.

Demir desteği rutin olarak her gebeye uygulanmamalıdır. Gebeye ve fetusa gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Ayrıca anneye yan etkileri sıkıntı vericidir.

700 mcg üzerinde vitamin A desteğinin teratojenik olduğu konusunda gebeler bilgilendirilmelidir Ayrıca gebeler ciğer ve ciğer içeren gıdaların da yüksek miktarda Vit-A içerdiği konusunda bilgilendirilmeli ve bunları aşırı tüketmemeleri açısından uyarılmalıdır.

Gebeler ayrıca hem kendilerini hem de bebeklerinin sağlığı açısından gebelikleri ve emzirme döneminde günde 10 mg Vit-D desteği almalıdırlar. Bu konuda özellikle risk altındaki kadınlar güneş ışığına az maruz kalanlar Vit-D den düşük diyet ile beslenen gebeler ve gebelik öncesi BMI 30kg/m2 den fazla olan gebelerdir.

Besinlerden Geçen Enfeksiyonlar
Gebelere Listeriyozis riskinin nasıl azaltılacağı konusunda bilgi verilmelidir. Bu konuda sadece pastörize veya UHT sütleri içmeleri önerilmelidir. Benzer şekilde bekletilmiş yumuşak peynirleri tüketmemelidirler. Ancak bekletilmiş ve sertleşmiş peynirleri yiyebilirler. Ayrıca sebze de içerse salam benzeri şarküteri gıdaları yememelidirler. Benzer şekilde pişmemiş veya az pişmiş hazır yiyecekleri yememelidirler.

Gebelere yine salmonella riskinin nasıl azaltılacağı konusunda bilgi verilmelidir. Bu amaçla çiğ, az pişmiş yumurta veya mayonez tüketmemeleri önerilmelidir. Yine çiğ veya az pismiş et ürünleri (özellikle kanatlıları) tüketmemeleri konusunda bilgi verilmelidir.

İlaç Yazma ve Kullanma
Çok az ilaç gebelikte güvenle kullanılabilir. İlaç yazma gereksinimi  olabildiğince azaItılmalıdır ve özellikle faydaları risklerinden fazla olduğunda kullanımları önerilmelidir. Reçetesiz satılan ilaçların çok azı gebelikte güvenlidir ve bunlar gebelikte kullanılmamalıdırlar. Yine alternatif tıp ilaçları ile tedavilerin çok az kısmı gebelikte güvenlidir ve gebelikle mümkün olduğunca az kullanılmalıdırlar.

Gebelikte Egzersiz
Orta derecede egzersize başlamanın veya devam etmenin gebelik sonuçlarını olumsuz etkilemediği konusunda gebeler bilgilendirilmelidir. Bazı sporların gebeliğe riskleri konusunda da bilgilendirilmeliler. Temalı sporlar, yüksek etkili sporlar ve yoğun çaba gerektiren raketle oynanan sporlar karın travması, düşme, aşırı eklem hareketleri gerektirektirebilir. Scuba dalgıçlığı anomalilere ve fetusta dekompresyon hastalığına neden olabilir.

Gebelikte Cinsel İlişki
Gebelikte cinsel ilişkinin kötü gebelik sonuçları ile ilişkisinin olmadığı konusunda gebe bilgilendirilmelidir.

Gebelikte Alkol Kullanımı
Gebe kalmak isteyen kadınlar ve yeni gebe kadınlar özellikle ilküç ay düşük yapma riski nedeniyle alkol kullanmamalıdırlar. Eğer gebe alkol içecekse haftada bir veya iki defa 1-2 UK ünitesini geçmeyecek şekilde alkol almalıdır Bir küçük bardak şarapın 1,5 UK ünitesi olduğu açıklanmalıdır. Alkolün güvenli dozunun ne olduğu bilinmese de bu düşük dozların fetusa zarar vermeyeceği düşünülmektedir. Gebelikte sarhoş olmak ve içki alemi yapmak (tek oturuşta 75 UK üniten fazla alkol) fetusa zararlı olabilir.

Gebelikte Sigara Kullanılması
İlk antenatal kontrolde gebenin sigara içip içmediği sorgulanmalıdır. Sigaranın ve sigara içen kişilerin yakınında olmanın bebeğe riskleri hakkında gebeye bilgi verilmelidir ve gebe ve yakınında sigara içenlere sigarayı bırakmaları açısından destek sağlanmalıdır. Sigara içmenin bebeğe riskleri intrauterin büyüme kısıtlılığı ve preterm doğumdur. Ayrıca hangi aşamada olunursa olunsun bırakmanın faydalı olduğu açıklanmalıdır. Bırakmak için gebeye destek olunmalı ve gebe cesaretlendirilmelidir. Bu amaçla lokal yardım kurumlarına yönlendirilmelidir. Bu kurumlara ne zaman, nerede ve nasıl ulaşıp yardım alacağı konusunda da bilgilendirme yapılmalıdır. Eğer bu kurumlara ulaşma zorluğu içinde ise gebeye evde destek verilmesi için gerekli ayarlamalar yapılmalıdır.

Sigara içme durumu takip edilmeli ve gebelik boyunca bırakması için her vizitte destek ve olanak sunulmalıdır. Lokal kurumlardan yardım istemeyen gebelere "Nikotin Yerine Koyma Tedavisi" ve bunun fayda ve riskleri hakkında bilgi verilmelidir. Eğer gebe bu tedaviyi isterse bu durumda profesyonel bir destek alması sağlanmalıdır. Ayrıca nikotin yama kullanan gebelere yatmadan önce bunları çıkarmaları önerilmelidir.

Gebelikte Cannabis Kullanımı
Fetusa direkt etkileri bilinmemektedir, ancak zararlı olabilir. Sigara ile birlikte kullanımının zararı olduğu bilinmektedir ve bu nedenle gebelikte bırakması için gebe cesaretlendirilmelidir.

Gebelikte Uçak Yolculuğu
Uzun süreli uçak yolculuklarının venöz tromboza neden olabileceği açıklanmalıdır. Düzgün oturan varis çoraplarının riski azalttığı gösterilmiştir.

Gebelikte Araba ile Yolculuk
Emniyet kemerini gebelikte nasıl kullanması gerektiği konusunda gebeler bilgilendirilmelidirler. Uzun yolculuklarda sık duraklama ve araç dışında yürüme önerilmelidir.

Gebelikte Yurtdışı Yolculuğu
Bu durumda uçuş, aşılama ve seyahat sigortaları hakkında bilgilendirilmelidirler.