8.12.2014

Spina Bifida Tanısı

 Spina Bifida Tanısı


Spina bifida 1/400 sıklıkla izlenen, nöral tüp kapanmasındaki sorunlardan kaynaklanan, prognozu çoğu vakada kötü olan konjenital anomalidir. Spina bifida açısından değerlendirme yapmak genelde kolaydır. Ancak yinede bazı tipleri ultrason ile belirlenemeyebilinir.

Spina bifida vertebral kolonun aksiyal, koronal ve sajital değerlendirmeleri sırasında belirlenebilir. Ancak belirleme oranlarını artırabilmek için spina bifidaya eşlik edebilecek sekonder ultrason bulgularından haberdar olunmalıdır. Bunlar şunlardır.

İntrakranyal Bulgular: Mikrosefali, Limon bulgusu, Muz bulgusu, Hidrosefali, Sisterna magnanın daralması

Vertebrada: Kifoskolyoz

Kotlarda: Düzensizlik

Ayaklarda: Talipes 

Yani sonografik değerlendirmede  transserebellar çap, sisterna magna, BPD, HC ve lateral ventriküllerin atriyal genişlikleri ölçülürse ve kranyumun şekli değerlendirilirse, vertebrada kifoskolyoz ve ayaklarda talipes bakılırsa spina bifida atlama oranı çok düşer. Bu şekilde bir yaklaşımla spina bifidaların %99 undan fazlasına tanı koyulabilir. Bu değerlendirme ile kapalı ve distal yerleşimli spina bifidaların atlanma olasılığı hala mevcuttur ama bu oran çok düşüktür.

Bu değerlendirmeyi yapamayan / yapmayan / düzgün yapıldığından emin olmayan sağlık çalışanları mutlaka MSAFP MoM değerini 16-20 GH arasında görmelidirler. Ancak MSAFP nin sadece açık spina bifidaları saptayabileceği unutulmamalıdır.