18.12.2014

Polihidramniyos: Ultrason ve İncelemeler ne olmalı?

Polihidramniyos: Ultrason ve İncelemeler ne olmalı?


Polihidramniyos saptanan vakalarda ilk akla getirilmesi gereken diyabet olmalıdır. Özellikle birlikte makrozomi bulguları da varsa bu tanı iyice ön plana çıkar. Ancak polihidramniyos açısından değerlendirme bu kadarla sınırlandırılmamalıdır ve detaylandırılmalıdır.

Fetusun yutmasına engel olabilecek intrakaranyal patolojiler, damak dudak yarığı ve mikro-retrognati dışlanmalıdır. Bu amaçla mide cebi de değerlendirilmelidir. Mide cebinin izlenmesi bizleri rahatlatmamalıdır çünkü fistüllü özofagus atrezisi tipleri vardır. Özofagus atrezisi, özofagusa dışardan bası yapabilecek torokal ve mediyastinal patolojiler aranmalıdır. Benzer şekilde üst gastrointestinal sistem obstrüksiyonlar açısından değerlendirilmelidir. Aynı zamanda fetusa ve plasentaya ait olası tümörler açısından değerlendirme yapılmalıdır.

Fetusun ekstremiteleri ve eklemlerinin pozisyonları kontraktürler açısından değerlendirilmeli ve hareketleri nöromüsküler hastalıklar açısından gözlenmelidir.

Plasenta kalınlığına dikkat edilmelidir. Polihidramniyos ile birlikte plasenta kalın saptanırsa diyabet, hidrops, fetusta anemi (İmmün anemi, nonimmün anemi, Pürivat kinaz yetmezliği, G6PDHidrojenaz yetmezliği, Talasemiler, Parvovirüs B-19), sifiliz açısından ayırıcı tanı gereklidir.Bunun için MCA Doppler analizi ile "peak sistolik hızın" (PSV) MoM değerine bakılmalıdır. MoM değeri 1,5 MoM üzerinde çıkarsa anemiden şüphelenilmeli ve antikor tarama, tanımlama, kordosentez örneğinden  hemoglobin elektroforezi, Hemoglobin Bart ve alfa talasemi için genetik testler, Pürivat kinaz, G6PDH yetmezliği açısından değerlendirme yapılmalıdır. Sifiliz için VDRL, Parvovirüs için anne serolojisi bakılmalıdır.

TORCH grubu enfeksiyonlarda da polihidramniyos izlenebildiğinden annede bu enfeksiyonların serolojik tetkikleri ve şüphe varlığında ileri değerlendirmeler önerilmelidir.

Ek anomali saptanmadığında karyotip analizi önerilmez. Ancak ek anomali olması veya anemi açısından araştırma gerekliliğinde kordon kanı örneklemesi yapılmalıdır ve bu durumda karyotip analizi de uygulanmalıdır.

Ayrıca fetusta hipokalemik tuz kaybettirici nefropatilerin (Bartter sendromu gibi) bu ultrason değerlendirmesi ile belirlenemeyeceği, invaziv girişim yapılması durumunda bu açıdan amniyotik sıvı kloru ve PGE2 seviyelerine bakılabileceği akılda bulundurulmalıdır.