18.02.2015

Fetusun Mide Cebinin Ultrasonografide Görüntülenememesi

Sonografide 9-10. gebelik haftasından itibaren mide cebi izlenebilir durumdadır. Bu nedenle 14-15. gebelik haftasında beklenen görünümü kazanır ve bu gebelik haftasından sonra mide cebi izlenemiyorsa detaylı değerlendirme gerekir. Mide cebinin izlenememe oranı yaklaşık %0.4 sıklıkla karşımıza çıkar. Genelde mide boşalmasını takiben yapılan değerlendirmeler nedeni ile ultrsonda göremiyor almamıza rağmen mide cebinin varlığı sonraki değerlendirmelerle konfirme edilmelidir. Yapılan değerlendirmelerde ısrarla mide cebini göremiyorsak bu durumda kötü prognozla karşılaşmak olasıdır.

Mide cebi izlenemeyen vakalarda primer anormal mide yerleşimi açısından önce situs solitus konfirme edilmelidir. Situs anomalisi varlığında mide cebi başka yerlerde izlenebilir. Ayrıca sekonder anormal mide yerleşimine neden olabilecek diyafragma hernisi, subdiyafragmatik pulmoner sekestrasyon, hipoplastik akciğer ve renal ve adrenal kitleler açısından değerlendirme yapılmalı ve olası yerdeğiştirmiş mide aranmalıdır.

Amniyotik sıvı azlığı ile birlikte mide cebinin görüntülenememesi: Bu genelde erken membran rüptürü, ağır gelişme kısıtlılığı ile birlikte seyreden oligohidramniyos ve bilateral böbrek atrezisi durumlarında izlenir.

Amniyotik sıvının normal/artmış/polihidramniyotik olması ile birlikte mide cebinin görüntülenememesi: Eğer mide toraksta izlenirse diyafragma hernisi vardır. Kontraktürler eşlik ediyorsa fetal akinezi deformasyon sekansı akla gelmelidir. Ayrıca yarık dudak/damak, boyunda guatr ve teratom, ağızda epignatus , toraksta medistende şift yapıp özofagusa bası yapabilecek kitleler, yutmayı engelleyecek santral sinir sistemi ve nöromusküler hastalıklar araştırılmalıdır. Kromozom anomalileri irdelendiğinde Wolf-Hirschhorn(4p delesyonu) ve Pallister-Killian(12p tetrazomisi) sendromları ve Trisomy 9 olgularında diyafragma hernisi nedeni ile trizomi 18 de trakeoözofajiyal fistül nedeni ile mide cebi yerinde izlenmeyebilir. Sendromlar açısından yapılan analizde  Fryns sendromu ve Marfan sendromunda diyafragma hernisi, CHARGE ve VATER asosiyasyonlarında trakeoözofajiyal fistül nedeni ile mide cebi yerinde izlenmeyebilir. Hiçbir anomalinin eşlik etmediği izole olarak mişde cebinin izlenemediği vakalarda özofagus atrezisi akla gelmelidir.

Mide cebi izlenemeyen vakalara karyotip analizi yapılmalımıdır sorusunun cevabı evet yapılmalıdır ki kromozom anomalilerinin birlikteliği dışlanabilsin. Ek anomalisi olmayan vakalarda kromozom da normal ise doğumdan sonra tek olası tanı özofagus atrezisi kalmaktadır ve bu da uygun şartlarda operasyonla düzeltilebilir bir durumdur. Ayrıca özofagus atrezili yenidoğanların operasyon sonrası prognozları prematürite, ek anomali ve kromozom anomalisi olmadığında daha iyidir.