2.01.2015

Uterin Arter Doppler Analizi Nasıl Uygulanmalı?

Uterin Arter Doppler Analizi Nasıl Uygulanmalı?

Uterin arterlerin Doppler değerlendirmesi ilk üçay ve sonraki dönemlerde farklılık gösterir. Bu nedenle değerlendirmenin yapıldığı gebelik haftası önemlidir. Ayrıca kullanılacak nomogramların veya sınır değerlerinin belirlendiği çalışmalardaki materyal metodun bilinmesi de önemlidir. Bu çalışmaların çoğunda ölçümler fetusun sakin olduğu dönemlerde yapılmıştır. Ayrıca bu çalışmalarda izin verilen maksimum insonasyon açısını da bilmek lazım ki değerlendirme yaparken insonasyon açımız bu değerleri geçmesin.

İlk üç yada transabdominal uterin arter Doppler uygulaması

Uterusun ve servikal kanalın sajital kesiti alınır. Bu alana odaklanır ve bu alan büyütülür. İnternal servikal os belirlenir. Renkli Doppler açılır ve ince hareketlerle uterin arterleri görüntüleyene kadar yan tarafa doğru parasajital kesitler alınır. Uterin arter belirlendikten sonra renkli Doppler uygulanan alan gerektiği kadar küçültülür, PRF ve filtre ayarlanır. Kürsör örnekleme volümü 2mm ye ayarlanır ve puls Doppler uygulanır. Bu aşamada ultrason dalgaları ile damar arasındaki insonasyon açısı 30 derece altında tutulacak şekilde kürsör yerleştirilir. En az ardaşık üç üniform dalga formu elde edilmeli ve ölçüm yapılmalı.

Midtrimester ve sonrasında transabdominal  uterin arter Doppler uygulaması

Prob ilgilenilen tarafta alt kadrana özellikle uterusun yan duvarına komşu olcak şekilde ve medyana açılandırılarak yerleştirilir. Renkli Doppler açılır, önce iliak arter ve ven görüntülenir. Daha sonra bunları çaprazlayan uterus lateralinde kranyale doğru ilerleyen uterin arter görüntülenir. İlyakları çaprazladıktan 1 cm sonraki alana kürsör yerleştirilerek dalga şekli elde edilir. Uterin arter eğer çaprazlamadan önce dallandı ise ölçüm dallanma öncesi alandan uygulanır. Konjenital uterus anomalilerinin varlığında ölçümler güvenilir değildir.