13.01.2015

Adrenal Kitlelerin Sonografik Ayırıcı Tanısı

Adrenal Kitlelerin Sonografik Ayırıcı Tanısı

Adrenal bezlerin bulunduğu alanlarda kitle saptandığında adrenal kist, üst polde basit renal kist, duplike renal sistem, adrenal hemoraji, nöroblastom, mezoblastik nefroma ve Beckwith- Wiedemann sendromu akla getirilmelidir.

Adrenal kitlelerin antenatal dönemde spontan gerileyebileceklerini unutmamak gerekir. Bu nedenle antenatal dönemde seri takipleri gerekir. Bu seri takip lezyonun nedeni ile ilgili de fikir oluşmasına yardımcı olur. Antenatal dönemdeki adrenal kanamaların zaman içinde görünümleri değişir. Taze kanama hiperekojenik irregüler görünüm oluştururken pıhtı oluşumu ile ekojenite persiste eder. Daha sonra kısmen fragmantasyon nedeni ile heterojen görünüm alır ve  mikst ekojenite alanı olarak belirlenir. En sonunda sonolusent hematom şeklinde görünüm halini alır. Kanama daha çok sağ adrenal glantda olur.

Nöroblastom genelde solid kitle olarak nadiren kistik/solid kitle olarak ve çok nadiren sadece kistik kitle olarak izlenir. Nöroblastomlarda tümör içi kanama da olabilir. Adrenal hiperplazi ekojenitenin normal adrenal doku şeklinde izlendiği ancak sürrenal bezlerin boyutunun  bilateral büyüdüğü durumdur. Nöroblastom genellikle tek taraflıdır ve genelde üçüncü üçayda görülme eğilimindedir. Hiperplazi ise ilk üçayda bildirilmiş olmasına rağmen genelde ikinci üçaydan itibaren farkedilebilir. Kız fetusta adrenal bir kitleye seksüel gelişim bozukluğunun eşlik etmesi hiperplaziyi akla getirmelidir. Literatürde önceki hiperplazi vakalarında NT yüksekliği ve hidropsun eşlik etmiş olma durumu akılda bulundurulmalıdır.