5.01.2015

Gebelik Haftasına Göre Küçük (SGA) Fetuslarda Doğum Zamanlaması

SGA Fetuslarda Doğum Zamanlaması


32. gebelik haftasının altında fetus viyabl ve steroid uygulandı ise umblikal arter Doppler analizinde diyastolde akım kaybı veya ters akımı olan fetuslar duktus venozus Doppler inin bozulması veya umblikal vende pulsasyonun izlenmesi durumunda doğurtulurlar. Venöz Doppler normal dahi olsa 32 hafta sonrasında  umblikal arter Doppler analizinde diyastolde akım kaybı veya ters akım varsa doğum önerilmektedir. Venöz Doppler in normal olması durumunda yinede 30-32 gebelik haftası arasındaki umblikal arter Doppler analizinde diyastolde akım kaybı veya ters akımı olan fetuslar doğum açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

32 hafta sonrasında saptanan SGA lı fetuslarda umblikal arter Doppler i anormal ise (PI veya RI 2 sd üzerinde ancak diyastolik akım mevcut) doğum zamanlaması için 37. gebelik haftası geçirilmemelidir. Bu fetuslarda 34.gebelik haftasından sonraki bir dönemde üç hafta içinde büyüme gösterilememişse doğumun gerçekleştirilirilmesi tartışılmalıdır.

32 hafta sonrasında saptanan SGA lı fetuslarda umblikal arter Doppler i normal ise doğum zamanlaması için yine 37 hafta seçilmelidir. Umblikal arter Doppler i normal olan SGA lı fetuslarda 32. gebelik haftasından sonra orta serebral arter (MCA) Doppler i ölçülür ve anormal (PI 5.persantil altında ) saptanırsa doğum için 37 hafta sonrası beklenmez. Bu fetuslar için de benzer şekilde 34.gebelik haftasından sonraki bir dönemde üç hafta içinde büyüme gösterilemiyorsa doğumun gerçekleştirilmesi düşünülebilinir.

Umblikal arter Doppler analizinde diyastolde akım kaybı veya ters akımı olan fetuslar sezaryen ile doğurtulmalıdırlar. Umblikal arter Doppler leri normal olan veya umblikal arter PI ı anormal olup diyastolik akımı olan fetuslar için doğum için indüksiyon uygulanabilir. Ancak bu fetuslar açısından acil sezaryen olasılığı yüksektir. Ayrıca bu yaklaşımda uterus kontraksiyonları başladığı andan itibaren sürekli fetus kalp hızı monitorizasyonu gerekir.