14.01.2015

Beyinde Aksiyal Transtalamik Plan: Bipariyetal Çap ve Baş Çevresi Ölçümü

Beyinde Aksiyal Transtalamik Plan: Bipariyetal Çap ve Baş Çevresi Ölçümü


Bu planı elde ettiğimizde fetusun başı tüm resmi kaplamalı, falks orta hatta ve proba paralel olmalı, her iki hemisfer eşit boyutta, falksa eşit uzaklıkta ve simetrik izlenmeli, önde lateral ventriküllerin ön boynuzlarını ve ön boynuzların arasında kavum septum pellisidumu, ortada talamusları ve talamusların hemen arkasında hipokampal jirusları görebiliyor olmalıyız. Bu planda serebellumu izlememeliyiz. Bu planda orta hatta üçüncü ventrikül izlenmelidir. Bu planda herhangi bir anatomik oluşuma ait probleme tanı koymak genelde mümkün olmaz. Ancak kavum septum pellisidumun varlığı, serebral hemisferlerin simetrisi değerlendirilebilir. Bu planda yapılacak dikkatli değerlendirmelerle mikrosefali, hemimegalansefali ve bazı kranyosinostoz vakalarına tanı koyulabilir.

Ayrıca bu plan bipariyetal çap ve baş çevresini ölçtüğümüz plandır.

Bipariyetal çap ölçümü: Bu planı elde ettiğimizde proba yakın pariyetal kemiğin dış tabulasının proba enyakın noktasına ilk kürsör yerleştirilir. İkinci kürsör ise proba uzak pariyetal kemiğin iç tabulasının proba en uzak noktasına yerleştirilir. İki kürsör arasındaki mesafe bipariyetal çaptır.

Baş çevresi ölçümü: Bu planda kalvaryumu oluşturan kemiklerin dış tabulalarından geçen elipsoid ölçümdür. Bu ölçümü yapmak için önce iki kürsör bipariyetal çap ölçümündekine benzer şekilde yerleştirilir. Ancak ikinci kürsör proba uzak pariyetal kemiğin iç tabulasının proba en uzak noktasına değil dış tabulasının proba en uzak noktasına yerleştirilir. Sonra aletin düğmeleri ile bahsedilen elipsoid oluşturulur. Eğer bahsedilen elipsoidden sapmalar olursa gerekli şekilde düzeltilmelidir. Bir başka yöntemse elle "trackball" kullanılarak bu elipsoidin oluşturulmasıdır. Plan doğru ve ölçüm kurallarına uyulduktan sonra yöntemler arasında fark yoktur.

Önemli: Gebelik haftasını belirlemek için bipariyetal çapı değil baş çevresini kullanınız.