27.01.2015

Fetusun Kalbinin Değerlendirilmesi: Dört Odacık Görüntüsü

Bu yazıyı okumadan önce fetusun kalbinin değerlendirmesine giriş ve karın çevresinin ölçümü ile ilgili yazıları okumanızı tavsiye ederim. O yazıları okuduktan sonra bu yazıyı daha iyi anlayacaksınız diye düşünmekteyim. Daha önce okumuş olsanız dahi yeniden okumak işe yarayacaktır.

Karın çevresinin ölçüldüğü plandan aksiyal kesitler alarak kranyale doğru ilerlendiğinde dört odacık kesiti alınır. Görüntü toraksın tamamını kapsayacak şekilde büyütülmelidir. Eğer bu plan görüntülenirken plan korunarak prob kalbin apeksine yaklaştırılırsa apikal dört odacık, sağ (Özellikle doğrusu bu) veya sol lateral duvara yaklaştırılırsa subkostal dört odacık görüntüleri elde edilir.

Subkostal dört odacık özellikle ventriküler septum, "crux", septum primumun ve foramen ovalenin iyi izlenip değerlendirildiği plan iken, apikal dört odacıkta AV kapaklar ve akımları, pulmoner venöz dönüşler, atriyum ile ventriküllerin boyutlarının değerlendirilmesi, foramen ovalenin flapı, moderator band ve AV kapakların septuma insersiyonları iyi değerlendirilir.

Subkostal dört odacık görüntüsünde değerlendirilmesi gerekenler
  • Septumun intakt oluşu: Septuma apikal dört odacık kesitinde bakılırsa özellikle "crux" ın hemen üzerinde septum defekti varmış gibi izlenebilir, bu nedenle subkostal dört odacık planında septuma bakılmalıdır. Septumun değerlendirmesinde gold standart B mod görüntülenmesi olsa da flow ile septumdan geçişlerin aranması gerekir. Bu amaçla bu planda iken renkli akım açılır, PRF düşürülür, duvar hareket filtresi yükseltilir, gain artırılır ve renkli akımın apekse kadar dolması sağlanır. Bu aşamada septumdan geçen aliasing ile birlikte özellikle iki yönlü akım saptanırsa septal defekt tanısına gidilir.
  • Yine bu planda ventriküler septumun "crux" ve atriyal septum primum ile devamlılığı gösterilmelidir.
  • Foramen ovaleden akımın sağ atriyumdan sol atriyuma doğru olduğu gösterilmelidir. 

Apikal dört odacık görüntüsünde değerlendirilmesi gerekenler
  • Kalbin boyutu, aksı, pozisyonu, ritmi, kapaklar hizasında perikardiyal alan genişliği ve ekojenik kardiyak odakların varlığı en iyi bu planda değerlendirilir.
  • Atriyum ve ventriküllerin eşit boyutta oluşunun gösterilmesi (Üçüncü üçayda sağ dominansı fizyolojik olabilir).
  • Apekse yakın moderatör bantın bulunduğu ve septal atriyoventriküler kapak insersiyonunun daha apikalde olduğu sağ ventrikülün sağda, apeksi oluşturan, apikal kavitesi daha boş olan sol ventrikülün solda olduğu gösterilmelidir.
  • Pulmoner venöz dönüşlerin en azından ikisinin olduğu ve foramen ovale flapının içinde hareket ettiği sol atriyumun solda, sistemik venöz dönüşlerin(Bu başka planda gösterilebilir) olduğu sağ atriyumun sağda olduğu gösterilmelidir.
  • Atriyoventriküler kapakların hareketlerinin düzenliliği,tam olarak kapanışları ve açılışları,displastik olmadıkları, PRF 55cm/sn ye ayarlanarak kapaklardan geçen akımlar ve kapaklardan regürjitasyon olmadığı ayrı ayrı gösterilmelidir.
  • AV kapaklar aracılığı ile sol atriyumun sol ventrikül ile, sağ atriyumunda sağ ventrikül ile ilişkili olduğu gösterilmeliidir.