2.01.2015

Duktus Venozusun Varlığının Konfirmasyonu ve Akımının Değerlendirilmesi

Duktus Venozusun Varlığının Konfirmasyonu ve Akımının Değerlendirilmesi


Hali hazırda bulunan referanslarla karşılaştırabilmek için fetusun sakin ve hareketsiz olduğu bir dönemde ölçüm yapılmalıdır. 

Fetus sırt üstü yatarken midsajital vücut kesiti alınmalıdır. Bazen yeterli büyütme ve büyük gebelik haftalarında renkli Doppler açılmadan da B mod görüntüleme ile duktus venozusun vena kava inferiyora bağlanışı izlenebilir. Renkli Doppler ile de konfirme edilmelidir. 

Alternatif olarak abdomenin oblik transvers kesitinde duktus venozus izlenebilir. 

Ultrason dalgalarının DV ye paralel olabilmesi için sajital planda mümkün olduğunca probu fetusun popo tarafına doğru hareket ettirmeliyiz. Yani probun orta noktasından dik bir çizgi indirdiğimizde bu çizgi popo tarafına denk gelmeli, eğer bu çizgi başa yaklaşırsa hem DV görüntülemesinde başarısızlık söz konusu olabilir hemde açı nedeni ile alınacak dalga boyları yanıltıcı olabilir. Bu noktada önce umblikal venin batına girişi görüntülenmeli ve umblikal venin abdomen içindeki seyri takip edilmeli ve umblikal venin portal sinüs kısmına gelindiğinde bu alanın vena kava inferiyorla birleştiğinin konfirme edilmesi gerekir. Portal sinüs ile vena kava inferiyor arasındaki aliasing izlenen daha ince kısım duktus venozustur. Bu planda vena kava inferiyorun kalbe girişi ve bu giriş öncesinde iki venin vena kava inferiyora önden döküldüğü de belirlenmelidir. Bunlardan vena kava inferiyora son dökülen hepatik vendir sondan bir önceki ise duktus venozustur.

Renkli Doppler açıldığında PRF 2-3 KHz e başka bir deyişle akım hız limiti 30-40 cm/sn ayarlanır.

Ölçüm yapılacaksa ilgilenilen alan yani DV nin olduğu kısıma ekranda odaklanılmalı. Puls dalga Doppler ayarları "aliasing" oluşturmayacak şekilde ve DV dalga formlarında kesinti yaratmayacak tarzda ayarlanmalıdır. Bu amaçla 5-7 KHz lik veya 80-100 cm/sn lik hız limiti olan yüksek PRF ayarları seçilmelidir. Sıfır çizgisi dalga formlarını görüntüleyebilmek amacı ile aşağı veya yukarı alınmalıdır.  Puls dalga oluşturma hızı (sweep speed) 2-3 sn ye veya ekranda 5-7 dalga izlenebilecek tarzda ayarlanmalıdırki değerlendirme iyi yapılsın.

Kürsörün örnekleme volümü 2-5 mm ye ayarlanmalı ve kürsör istmusa duktusun proksimal kısmına yakın olacak şekilde yerleştirilmelidir. Örneklem volümünün artırılması kalp siklüsündeki en yüksek hızlı akımları da kaydetmeyi sağlarken vena kava ve hepatik ven akımlarını da alma riskini oluşturur. Bu nedenle mümkün olduğunca örneklem volümü düşük tutulmalıdır. Ama örneklem volümünün düşük tutulmasının yüksek akım hızlı dalgalarının kaydedilememesine neden olabileceği akılda bulundurulmalıdır.

Sıfır çizgisindeki duvar hareket artefaktlarından kaçınmak ve a dalgasının görüntülenmesini engellememek için "high-pass" filtre mümkün olan en düşük ayara (50-100 Hz) alınmalıdır.

Düzenli dalgalar elde edilmeye başlandığında a dalgasının düzgün görüntülenebildiğinden emin olunmalıdır.

Otomatik trase çizdirilecekse çizimin düzgün işaretlendiğinden emin olunmalıdır. Klinik değerlendirme için dalga formlarının görsel görünümleri yetrli olsa da ölçüm yapılacaksa ultrason dalgası ile damar arasındaki açıyı mümkün olduğunca 0 a yaklaştırmak ölçüm hatalarını engelleyecektir.