4.01.2015

Çoğul Gebeliklerde Preterm Doğum Öngörüsü ve Korunması


 Çoğul Gebeliklerde Preterm Doğum Öngörüsü ve Korunması 


Önceki tekil gebelikte preterm doğum olmuş ise mevcut çoğul gebelikte preterm doğum yapma riski yüksektir. Preterm doğumu öngörme açısından fibronektin ile öngörme tek başına önerilmemektedir. Tüm çoğul gebelerde fibronektinle birlikte veya tek başına rutin servikal uzunluk ölçümü ile preterm doğumu öngörme açısından öneri için de günümüzde yeterli kanıt yoktur. Ancak servikal uzunluk ölçümü riskli gebelere ve preterm doğum semptomları olan gebelere uygulanabilir. Benzer şekilde aynı amaçla evde uterus aktivite takibi de çoğul gebeliklerde önerilmemektedir.

Ayrıca preterm doğumdan korunma amacı ile hastane veya evde yatak istirahati de önerilmemektedir. Yine bu amaçla çoğul gebeliklerde progesteron kullanımı, servikal serklaj ve oral tokoliz uygulamaları da önerilmemektedir.

Steroid rutin olarak ne tek ne de multipl kullanım şeklinde önerilmememekte, ancak preterm doğum açısından semptom varsa uygulanmalıdır. Erken gebelik haftalarında uygulanımından sonra 1-2 haftadan daha fazla süre geçmiş ise ve semptomların tekrarlaması söz konusu ise bu durumda steroid bir kez daha uygulanabilir.