6.01.2015

Fetusun Korpus Kallozumunun Kalın Ölçülmesi

Fetusun Korpus Kallozumunun Kalın Ölçülmesi


Korpus kallozum 8-20 gebelik haftaları arasında gelişir. Bu dönem migrasyonun da oluştuğu dönemdir.  Genelde nadir bir bulgu olup çok nadiren izole izlenir. İzole olanların prognozu bilinmemektedir. Genelde diğer santral sinir sistemi anomalileri ile birliktedir. Bu nedenle kopus kallozumu kalın ölçülen fetusların santral sinir sistemleri detaylı bir şekilde migrasyon anomalilerini ve bazı genetik sendromları da dışlayacak şekilde yapılmalıdır. İzole olmayan vakaların prognozları kötüdür. 

Mikrosefali ile birlikte kalın korpus kallozum mevcudiyetinde Cohen sendromunu düşünülmelidir. Nörofibromatozis Tip1 de makrosefali ile birlikte beyaz cevher kalınlaşması olur aynı zamanda korpus kallozumda kalın izlenir. Korpus kallozumun kalın olması makrosefali-kalpiller malformasyon sendromunda da olabilir. Unilateral hemimegalansefalide bevaz cevher aşırı büyüdüğünden korpus kallozum kalın olur ve diğer migrasyon anomalileri de eşlik edebilir.

Korpus kallozumun uzunluğu genu kısmının en ön noktasından spleniumun en arka noktasına olacak şekilde ölçülür. Genu ve splenium seviyesinde kalınlık yine uzunluğun ölçüldüğü çizgi üzerinde body kalınlığı ise orta kısımdan ölçülür. Ölçüm yaparken kürsörler kallozal sulkusun iç kenarı ile kavum septum pellisidum et vergae ile korpus kallozumun oluşturduğu ekoik çizgisel arayüzün iç kenarı arasına yerleştirilir. Gebelik haftasına göre +2 sd üzerinde ölçülmesi kalın tanısını koydurur.

Korpus kallozumun ekojenitesi "cingulate" jirus ekojenitesine göre belirlenir.