9.01.2015

AV İntervalinin Ölçülmesinin anti-Ro veya anti-La pozitifliği Olan Gebelerde AV Blokları Öngörmesi ve Korunma. Mümkün mü?

AV İntervalinin Ölçülmesinin anti-Ro veya anti-La pozitifliği Olan Gebelerde AV Blokları Öngörmesi ve Korunma. Mümkün mü?

Gebelikte anti-Ro veya anti-La pozitiflik oranı %2.8 civarındadır. Pozitiflik saptanan gebelerin %3 ünde fetuslarında AV blok oluşur. Bir sonraki gebeliğindede fetusun etkilenme olasılığı etkilenmiş bir fetus sonrasında %15 lere yükselir. AV blok ensık 18-24. gebelik haftaları arasında tanı alır. Olası korunma yöntemleri arasında steroid ve/veya plazmaferez sayılabilir. Plasental enzimlere dirençli florinize steroidlerin kullanımı ile fetusa steroid ulaşabilmektedir. Ancak komplet AV blok oluştuktan sonra uygulanan steroid tedavisinin başarısı gösterilememiştir. Sadece anti-Ro veya anti-La pozitifliği nedeni ile gebelere uzun süre bu tür steroid uygulamasının çok fazla sayıda gebenin boşu boşuna gebelikte Cushing sendromunun etkilerini oluşturabilecek bir duruma sokulacağı olasılığı antikor pozitif gebelere rutin steroid kullanımından uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle daha erken dönemde yani birinci derece AV blok aşamasında iken olguların  yakalanması ve sadece bu olgulara tedavi uygulanması giderek önem kazanmaktadır. Bu dönemdeki vakaların steroid tedavisi ile sinüs ritmine çevrilebildikleri gösterilmiştir ancak bu etki prospektif çalışmalarla konfirme edilememiştir. Steroidlerin gebelikte güvenilirliği de düşünüldüğünde bu tedavinin sadece daha önceden AV bloklu çocuğu olan annenelerin sonraki gebeliklerinde risk %15 lere çıktığı için kullanılabileceği akılda bulundurulmalıdır.

Sol ventrikül akım giriş ve çıkışını kapsayan beş odacık görünümünde aorta çıkışına yakın alanda interventriküler septumun soluna kürsör yerleştirilir. Böylece mitralden geçen atriyal akımlar ve aortya yönlendirilen çıkış akımları birlikte görüntülenebilir. AV intervali A dalgasının başlangıcından aortik akımın başlangıcına kadar olan süre olarak not edilir. Bu süre 150 ms den fazla ise risk artmıştır. Ancak AV intervali dışında triküspit regürjitasyonu, perikardiyal efüzyon ve atriyal ekojenitelerde(fibroelastoz) değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme ilk gebeliklerde 16-24 gebelik haftası arasında 1-2 haftada bir olmalı, önceki gebelikte AV bloklu çocuğu olan gebelerde değerlendirme 36. gebelik haftasına kadar uzatılmalı.

AV intervalinin uzun olması spontan gerileyebilir, vagal tonus, annenin kullandığı ilaçlar veya geridönebilir hasar ile ilişkili olabilir.