29.01.2015

Fetusun Kalbinin Değerlendirilmesi: Beş Odacık Görüntüsü (Sol ventrikül Çıkışı)

Bu planda dört odacık görüntüsünde tanı alamayabilecek olan çıkım tipi ventriküler septum defektlerine ve konotrunkal anomalilere tanı koyulabilir. Bu planı elde etmek için dört odacık görüntüsünü elde ettikten sonra küçük fetuslarda probu hareket ettirmeden kranyale doğru hafifce milimetrik boyutta eğmek, büyük fetuslarda ise probu kranyale doğru hafifce hareket ettirmek gerekir. Atabinerliği değerlendirirken en uygunu subkostal dört odacıktan başlayarak beş odacık kesitinin elde edilmesidir. Akım ölçümleri için ise apikal dört odacıktan başlayarak beş odacık kesiti elde edilmelidir.

Sol ventrikül çıkışına bakılırken subkostal dört odacıktan sonra elde edilen beş odacık görünümünde önce ventrikül septumundan itibaren değerlendirme yapmak gerekir. Septumun aorta ön duvarı ile devamlılığı izlenmelidirki çıkım tipi ventriküler septum defektlerine tanı koyulabilsin. Ayrıca bu planda aortanın atabiner pozisyonda olduğu belirlenebilir. Sol ventrikülden çıkan bu damarın gerçekten aorta olup olmadığının konfirme edilmesi gerekir. Pulmoner arter ventrikülden çıkar çıkmaz dallanmaya başlar, aortada bu dallanma olmaz. Prob çevrilip ark değerlendirildiğinde başa doğru yönlenen aorta arkının dalları izlenir.

Aort kapağının düzenli şekilde açılıp kapandığı izlenmeli, kapakçıklarda kalınlaşma olmamalı, kapaktan regürjitasyon olmamalı ve PRF 80-90 cm/sn ye ayarlandığında kapağın hemen sonrasında "aliasing" olmamalıdır. Aliasing izlenirse kapaktan hemen sonraki alanda stenoz açısından aorta akım hızı ölçülür. Bu ölçümü doğru yapabilmek için akım ultrason dalgasına paralel, proba dik olmalıdır. Bunu sağlamak için beş odacık görünümüne apikal dört odacıktan (özellikle situs solitusta fetusun solu ekranın solunda iken apeks görüntünün orta hattının sağına alındıktan sonra veya yine situs solitus durumunda fetusun solu ekranın sağında iken apeks görüntünün orta hattının soluna alındıktan sonra) geçmek gerekir.