17.02.2015

Antenatal Takiplerde Kaç Ultrasonografik Değerlendirme Gereklidir?

Antenatal takiplerde ultrason değerlendirmesi ehil ellerde yapılacaksa 6-10. gebelik haftaları arasında ölçülecek baş-popo mesafesi sonrası 11-13+6 haftalar arasında kombine test ve erken anomali taraması, 18-23. gebelik haftalarında genetik sonogram ile birlikte anomali taraması ve 32. gebelik haftası civarında fetusun gelişimini değerlendirmek ve geç ortaya çıkabilecek sorunlar açısından değerlendirme yapılması için ultrason değerlendirmeleri gerekebilir.


İleriki gebelik haftalarında gebelik haftasının konfirmasyonu için en iyi parametre 6-10 (hatta 8-10) haftalar arasında ölçülmüş olan baş-popo mesafesidir. Bu geç gebelik haftalarında gelişme kısıtlılığı, makrozomi  ve doğumda gebelik haftasının belirlenmesi gibi sıkıntıların çözümünde yardımcı olur. Ayrıca bu dönemde çoğul gebeliklerde koryonisitenin belirlenmesi sonraki gebelik dönemlerinde koryonisite ile ilgili kargaşaları ortadan kaldırır.

11-13+6 haftalar arasındaki sonografik değerlendirmede hem 11-14 testi uygulanır hem de erken anomali taraması yapılarak erken dönemde majör anomaliler belirlenebilir ve erken gebelik sonlandırmaları gerçekleştirilerek bu konudaki psikolojik sıkıntılar minimalize edilir. Ayrıca preklampsi ve gelişme kısıtlılığı açısından taramalar bu gebelik haftaları arasında gerçekleştirilebilir. Serbest fetus DNA analizi uygulanan vakalarda dahi hala 11-13+6 ultrasonografi taraması kombine test ile birlikte önerilmelidir.

18-23 hafta arasında ise anatomik değerlendirme daha kolay gerçekleştirilir ve genetik sonogram yapılma fırsatı elde edilir.

32. gebelik haftasında yapılan değerlendirmede ise fetusun gelişimi, plasenta, amniyos mayi hakkında fikirler edinilirken geç ortaya çıkma olasılığı olan iskelet sistemi displazileri, gastrointestinal anomaliler ve santral sinir sistemi anomalileri hakkında fikir edinilebilinir.